Azja Inwazja

Azjatyckie infomacje kulinarne w Polsce oraz przepisy domowe. Asian culinary infomations in Poland and home recipes.
Follow Me

Małże (1)



By  Duncan     22:21    標籤:,,, 


Małże

Małże, jeden z moich ulubionych owoców morza, w Polsce nie są trudno dostępne, ale świeże małże są rzadko spotykane.
W Azji za "świeże" owoce morza uznawane są “żywe” owoce morza, a jak wybierać żywe małże? Bardzo prosto: gdy muszle małży są otwarte, to znaczy że ich mięśnie nie funkcjonują, albo ugotowane, albo martwe. Gotowe małże są jadalne lecz wolę żywe ponieważ ich konsystencja i smak są zupełnie inne.
Przyrządzanie małży jest bardzo łatwe, ale najpierw musicie poznać proces "plucia piasku.” 


Wstępna obróbka - Plucie piasku

Małże są pyszne, ale nie chcemy jeść ich z piaskiem. Sposoby usuwania piasku są różne: za pomocą octu, oleju, nawet metalu, itd. Jednak najczęściej stosuje się sól.  Gdy masz żywe małże, zamocz je w wodzie i dodaj sól. ( 250 ml wody + ~ łyżka soli). Następnie przełóż małże do chłodnego, ciemnego na 1~2 godziny. Jeżeli małże poczują się "jak w domu” to otworzą muszle, wyplują piasek i będą gotowe do ugotowania! :)




Przepisy na małże

Smażone clam na patelni z sosem sojowym i bazylią:

składniki:

czosnek, imbir, sos sojowy, wino ryżowe, 









clam po pluciu piasku













1.Usmażyć imbir i czosnek, a potem dodać clam, sos sojowy i wino, następnie pokryć pokrywką.










2.Gdy clam się otworzą, wyłączyć gaz i dodać bazylię i jeszcze raz przykryć na 10 minut. Gotowe!





















 














*Żywe małże zawierają naturalny sok i w większości są słone, ale pomimo tego można dodać trochę soli i pieprzu

*Jak lubicie pikantne potrawy, to dodajcie też chili!
 *Można zamienić imbir na cebulę i wino ryżowe na wino białe i będzie po europejsku, albo dodać kolendrę, trawę cytrynową, chili, sos rybny i mleko kokosowe i będzie po tajsku.

*Sok z tej potrawy zawiera dużo afrodyzjaków, też można stosować jak bulion. Smacznego!






About Duncan

hej, jestem Duncan, mieszkam w Polsce, lubię jeść i gotować. Chciałbym prezentować i promować Azjatycką kulturę. Zapraszam do śledzenia mojego bloga, będzie mi miło jak zostawisz komentarz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz


Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate