Mapo tofu
Charakterystyczna potrawa z regionu “Syczuan” w Chinach. Najważniejsze składniki to : mięso mielone, tofu, chili, i pieprz syczuański.
“Ma”(drętwiejący) i “la”(ostry) reprezentują pieprz syczuański i chili, są to kluczowe przyprawy ale również należy na nie uważać, ponieważ za dużo dodane mogą sprawić, że potrawa będzie zbyt pikantna. W domu jednak zawsze można popróbować i dostosować proporcję pieprzu i chili.
Składniki:
pieprz syczuański
olej sezamowy ( lub normalny )
250g mielonego mięsa z wołowiny lub wieprzowiny
imbir
czosnek
pasta z chili lub sojowa
tofu ~250g
szklanka wody(lub bulion) z mąką ziemniaczaną
cukier, sos sojowy
szczypiorek
1. Najpierw trzeba zrobić olej z pieprzu syczuańskiego - smażyć pieprz w oleju (nie za gorąco), aż zbrązowieje i przełożyć w miseczce, a następnie oddzielić olej i pieprz sitkiem.
2. Usmażyć mięso mielone aż zmieni kolor na biały, dodać imbir, czosnek, pastę i smażyć dalej.
3. Pokroić tofu i ugotować je w wodzie z solą.
4. Gdy będzie gotowe(od 5 do 10 minut, w zależności od typu tofu), dodać do potrawy i smażyć (delikatnie przewracać,, żeby nie zniszczyć kosteczek tofu).
5.Na koniec dodać trochę cukru i sosu sojowego, zamieszać, a potem zalać wodą z maką ziemniaczaną, wyłączyć piec i szybko zamieszać. Gdzie potrawa będzie gotowa dodajemy szczypiorek i olej z pieprzem, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz