Skrzydełko
Skrzydełko ze względu na charakterystyczny wygląd nazywa się potocznie po chińsku “trzyczęściowe”, choć w zależności od sposobu krojenia nazywa się także „ dwuczęściowe”(dwuczęściowe skrzydełko i małe udko).
Skrzydełko stanowi bardzo mięsistą część kurczaka, dlatego można je jeść jedno po drugim, non-stop.
Najpierw zaprezentuję łatwą wersję z colą (tak, czasami używamy coli do przyrządzania mięsa! )
Przepis na skrzydełka z colą 蔥燒可樂雞翅
1 lub 2 szczypiorki
2 ząbki czosnku
1 sztuka anyżu (może być bez)
skrzydełka 600g
szklanka coli
2 łyżki sosu sojowego
Przyprawy ( bez albo do wyboru )
1.Najpierw usmażyć skrzydełka na patelni bez oleju(albo z odrobiną), aż staną się brązowe, a potem przełożyć je na talerz.
2.Następnie na tłuszczu ze skrzydełek usmażyć czosnek i szczypiorek, a potem włożyć skrzydełka na patelni. Wlać colę, sos i trochę wody.
3.Następnie gotować skrzydełka ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje i skrzydełka zmienią kolor po obu stronach. Na koniec można dodać przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz