Tajwanska marynowana kapusta 台式泡菜
Tajwanska marynowana kapusta 台式泡菜
wersja 1:
900g kapusta (młoda)
2 marchewki
3~4 ząbki czosnku
kilka kawałków chili
~50g soli
sterylny słoik
Płyn: 300g cukru + 600g zagotowanej wody + 500g octu ( można zmienić proporcję)
1.Pokroić kapustę ~2x2cm kawałki i marchewki w plasterki.
2.Dodać sól, aby woda wydzieliła się z kapusty. (1~2 godzin, w trakcie można mieszać i będzie szybciej )
3.Umyć kapustę i marchewki wodą (wrzącą lub gorącą) i wysuszyć.
4.Wrzucić wszystko do słoika. W lodówce może leżeć długo ale lepiej zjeść póki świeżej.
wersja2 (szybciej, mała porcja):
Kapusta, (ogórek), marchewka, chili
A: 1 duża łyżka soli
B: 2 duże łyżki cukru, 2 duże łyżki białego octu i wrzątek 25 deko. plastikowa torebka
1.Dokładnie zamieszać A w torebce.
2.Gdy warzywa zmiękną dodać B i zamieszać 4~5 minuty. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz