Boczek z sosem czosnkowym 蒜泥白肉
Przepisy na boczek - mięso trzywarstwowe/ pięciokwiatowe 三層/ 五花肉
Ze względu na kształt i wygląd tej części mięsa, nazywa się je mięsem trzywarstwowym lub pięciokwiatowym; najlepszy jest boczek ze skórą, tłuszczem, a potem mięsem. Twarda skóra, suche mięso, zawierające dużo tłuszczu, więc przyrządzanie tego mięsa jest nakierowane na usuwanie tłuszczu i starania się o zmiękczenie skóry i zarazem niewysuszenie mięsa. Łatwo powiedzieć, ale trudno wykonać, samo mięso też jest ważnym czynnikiem, jednak w domu dla siebie niekoniecznie trzeba tak dokładnie je obrabiać. Postaram się zaprezentować łatwiejszy sposób dla Polaków, pyszną potrawę z boczku!
Boczek z sosem czosnkowym 蒜泥白肉
Bardzo łatwa i szybka potrawa, polecam wam prostą wersję, dla pracujących, którzy nie mają czasu gotować albo nie przepadają za siedzeniem w kuchni zbyt długo. Najpierw musisz kupić świeży boczek, oczywiście lepiej trzywarstwowy ale na tą potrawę można też wybrać boczek bez skóry- będzie łatwej i mniej tłuszczu.
1. Musisz pokroić boczek bardzo cienko (mój sposób: pokroić w kilka plastrów, ugotować, i zamrozić je w zamrażarce, gdy chcesz je przyrządzać, 20 minut zanim zaczniesz je gotować wyciągniesz plaster boczku i rozmrozisz go aż będzie miękki ale nie całkowicie, żeby było łatwo pokroić je na cienkie plastry).
2. Zagotować wodę, w międzyczasie przygotować sos czosnkowy, czyli zetrzeć jeden ząbek czosnku, dodać dużą łyżkę zagotowanej wody, łyżkę cukru i dużą łyżkę sosu sojowego a potem zamieszać.
3. Gotować boczek w wodzie koło 2 minut ( bo jest cienki, ugotowany) i pokroić imbir w plasterki.
4. Wyciągnąć boczek z wody za pomocą sitka i przełożyć do talerza, pod koniec nałożyć imbir i wlać sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz