Muszę dobrze przedstawić wam tę roślinę, jeżeli w Polsce ziemniaki są najpopularniejszymi warzywami, to na Tajwanie są to pewnie słodkie ziemniaki. Nazywają się potocznie "melon z ziemi" (di gua). Gdy ryż był drogi, słodkie ziemniaki były jedynym wyborem na codziennie dania.
Często gotujemy je razem z ryżem - na parze w garnku (rice cooker) albo w formie "zhou”.
(http://kuchniaduncana.blogspot.com/2014/07/zhou-congee.html)
Na Tajwanie są różne rodzaje i kolory słodkich ziemniaków, jemy nie tylko ich korzenie, ale również liście i skóry. Pełnią funkcję obniżenia cholesterolu, przeciwutleniacza, zapobiegają gromadzeniu tłuszczu, chorobie niedokrwiennej serca, cukrzycy, rakowi jelita grubego i pomagają się wypróżniać. Są odżywcze i bardzo dobre na dietę.
Kuleczki z słodkich ziemniaków 地瓜球
przekąska, zabawa dla dzieci!
400g słodkich ziemniaków,
50g cukru,
200g mąki ziemniaczanej
1.Ugotować słodkie ziemniaki, a potem dokładnie rozbić.
2.Dodać cukier i mąkę.
3.Zrobić kuleczki i wrzucić do gorącego oleju do smażenia, kuleczki są gotowe gdy się powiększą.
Hej Duncan! Dzięki za fajny przepis, kuleczki wyszły znakomicie. Polecam te najbardziej przypalone ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! Polecam też ugotować kuleczki w wodzie :)
Usuń